Uzročnici endoparazitskih bolesti su najčešće oble ili valjkaste gliste. Ovi paraziti parazitiraju u digestivnom traktu pasa i mačaka, ali od ovih bolesti mogu da obole i ljudi. Ove gliste mogu da budu različite veličine (od nekoliko milimetara pa sve do jednog metra). Za njihov razvojni ciklus neophodni su prelazni domaćini.

Toksokarijaza je bolest izazvana toxocarom canis (pseća glista). Radi se o parazitu dugačkom oko 20 cm valjkastog oblika, bledo žute boje. Odrastao parazit živi u crevima psa odakle se psećim izmetom izbacuje u spoljnu sredinu. Pored ovog uzročnika kod pasa parazitira još jedna slična glista toxascaris leonina. Simptomi infekcije izazvani toksokarama praćeni su otečenim stomakom, bolom u trbuhu, a može da dođe i do potpunog začepljenja creva. Životinje su apatične, često se javlja štucanje i povraćanje i u težim slučajevima u izmetu ili povraćenom sadržaju mogu da se nađu odrasli paraziti. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom i koprološkim pregledom stolice. Za ovu bolest, kao i za druge bolesti prouzrokovane glistama, najvažniju ulogu igra redovna dehelmintizacija pasa.

toksokarijaza

Ciklus prenošenja troksokarijaze kod životinja i čoveka

Pantljičara je parazit koji parazitira u digestivnom traktu pasa. Ovaj parazit se razlikuje od toksokare po tome što ima člankovitu građu i za njegov razvoj neophodno je prisustvo jednog ili više prelaznih domaćina. Najvažniji izvor infekcije je ehinokokna cista koja je locirana u jetri i plućima. Do zaraze dolazi onda kada se pas hrani iznutricama (jetra i pluća) prelaznih domaćina u kojima se nalaze ehinokokne ciste. Najupadljiviji simptom prisustva ove ali i drugih pantljičara u crevu psa je svrab oko analnog otvora, pri čemu pas liže ovaj deo tela ili ga vuče po zemlji. Dijagnostika se obavlja koprološkim pregledom izmeta. Za preventivu najvažnija je redovna dehelmintizacija pasa odgovarajućim antiparaziticima, a pored toga ne treba hraniti pse iznutricama koje nisu termički obrađene i veterinarski pregledane.

pantljicara

Razvojni ciklus i način prenošenja pseće pantljičare