Gastroskopija pasa i mačaka je česta dijagnostička procedura koja se izvodi gastroskopom u cilju dobre vizuelizacije zida želuca i dijagnostikovanje raznih vrsta uzroka povraćanja kod pasa i mačaka. Kod nas u praksi imamo jako puno izvedenih gastroskopija i uočili smo da je najčešći problem povraćanja gastritis izazvan stranim telima koje kuce i mace u igri mogu pojesti. Najveći benefit ove procedure je da možemo izvaditi strano telo iz želuca neoperativnim putem, izvlačenjem preko usta. Od stranih tela imali smo razne vrste igračaka, delove igračaka, glodalica, čarape, drvene predmete, razne vrste gume, delove kostiju, sundjere za pranje sudova i tako dalje.

Mnoga strana tela ne mogu se dijagnostikovati rendgen snimkom, a ucestvuju u izazivanju učestalih povraćanja kod pasa, tako da je gastroskopija neprikosnovena dijagnostička procedura u ovakvim slučajevima.

Ukoliko pas povraća odmah nakon što unese hranu, često je problem opstrukcije jednjaka stranim telom (često kost ili drugi strani predmet). U ovakvim slučajevima treba uraditi što pre pregled i izvlačenje stranog tela, jer na mestu opstrukcije u jednjaku često dolazi do nekroze i oštećenja sluzokože koja kasnije dovodi do stvaranja trajnih ožiljaka i trajnih problema u gutanju i prolasku hrane u želudac.

Učestalo povraćanje kod pasa i mačaka može biti izazvano i raznim tumorima koji se pojavljuju u želucu. Tada se radi uzimanje biopsije koja se šalje na patohistološko ispitivanje u cilju pripreme za terapiju i eventualnu hiruršku proceduru.

Nekada povraćanje pasa i mačaka može biti izazvano i alergijskim reakcijama na hranu i tada se, takodje, uzima biopsija sa sluzokože želuca. Obično se uzimaju tri uzorka sa različitih delova želuca.

Postoje i promene i smislu uvrtanja želuca gde se deo duodenuma i pilorusa uvrne u kardijalni deo i na taj način onemogući prolazak hrane u tanko crevo što dovodi do učestalog povraćanja. Takodje stenoza pilorusa koja se retko dešava, ali postoji, onemogućava prolazak hrane.

Torzije želuca su česte kod predisponirajućih rasa pasa, a gastroskopijom mogu se nekada otkriti i u samom početku njihovog nastanka. U našoj ordinaciji radimo preventivnu laparoskopsku gastropeksiju gde se zid želuca vezuje hirurskim koncem za peritoneum i na taj način se stvara adhezija želuca čime se onemogućava nastanak ovog oboljenja.

Opšte gledano, postoji jako puno bolesti koji mogu izazivati učestalo povraćanje kod pasa i mačaka, tako da ne treba oklevati u obavljanju ove dijagnostičke procedure jer dugotrajno povraćanje može izazvati napredovane upalnog procesa sa nemogućnošću vraćanja u prvobitno stanje oštećenog organa ili dela tkiva.