Ova bolest se često naziva i mačiji rinotraheitis, izazivač bolesti su herpes virusi. Infekcija nastaje preko očnonosne sluznice i preko konjuktiva. Od ovog oboljenja mogu da obole mačke svih starosnih kategorija, ali nešto češće se javlja kod mačića kod kojih još uvek nije formiran kompletan imuni sistem.

Klinička slika praćena je isključivo promenama na gornjim delovima respiratornog trakta, što je praćeno keratokonjuktivitisom, kijanjem, groznicom, pojačanom salivacijom i promenama na nosu i očima. Kašalj kao simptom se retko javlja i kada se javi onda se predpostavlja da je došlo do razvoja sekundarne bakterijske infekcije. Zapaljenje pluća se ne javlja kao posledica dejstva ovih virusa nego kao posledica sekundarne bakterijske infekcije. Bolest najčešće traje 2 do 3 nedelje.

Za dijagnostiku se uzimaju očni, nosni ili konjuktivalni brisevi. U terapiji ovog oboljenja vrlo je važna kvalitetna ishrana, nadoknada tečnosti, ako je došlo do dehidracije, i upotreba antibiotika širokog spektra, naročito onih koji ispoljavaju aktivnost protiv Bordatella, Mykoplasma i Chlamydia rodova.

Najvažnija je preventiva protiv ove bolesti, a ona se ogleda u vakcinaciji sa istim režimom kao i parvoviroza. Takođe, važno je napomenuti i to da kod mačaka kod kojih dođe do razvoja infekcije treba u preventivne svrhe odraditi testiranje na FIV iFeLV, jer je herpes virusna infekcija često udružena sa ove dve infektivne bolesti.

herpes-virus