Ova bolest je izazvana kalici virusima koji napadaju gornje respiratorne puteve i češće dovode do razvoja zapaljenja pluća nego herpes virusna infekcija. Infekcija nastaje kontaktom sa drugim mačkama, a ne putem inhalacije kod herpes virusne infekcije. Od ovog oboljenja najčešće oboljevaju mačići i najčešće se javlja u odgajivačnicama mačaka.

Klinički simptomi su praćeni kijanjem, blagom groznicom, rinitisom, konjuktivitisom, nekada samo dispneja odnosno prekid disanja može da se javi. Kašalj se retko javlja i uglavnom je povezan sa pojavom zapaljenja pluća. Za dijagnostiku se uzimaju, očni, nosni i konjuktivalni brisevi.

Terapija se ogleda u kvalitetnoj ishrani, nadoknadi tečnosti i elektrolita kao i upotrebi antibiotika širokog spektra, kod mačaka kod koji se javlja dispneja treba obezbediti kiseonik. Preventiva igra najvazniju ulogu i ogleda se u izolaciji oboljelih mačaka i vakcinaciji zdravih mačaka, režim vakcinacije je identičan kao i kod parvoviroze i herpes virusne infekcije. Prognoza ovog oboljenja je dobra, jer je oboljenje uglavnom blago, međutim mnoge mačke mogu da postanu doživotni nosioci virusa i da ga stalno rasejavaju.

kalici-virusna-infekcija