Ovo je veoma kontagiozno oboljenje mačaka izazvano parvo virusom. Uzročnik isključivo napada epitelne ćelije tankih creva i limfatične ćelije. Od ove bolesti najčešće oboljevaju mačići starosti 3 do 4 meseca. Nikada ne oboljevaju mačići mlađi od 6 nedelja. Inkubacija traje oko 10 dana. Infekcija nastaje oralnim putem.

Klinički simptomi praćeni su upornim povraćanjem žućkasto – zelenog želudačnog sadržaja, jak proliv, povišena telesna temperatura, gubitak apetita, što sve vodi u tešku dehidraciju. Za dijagnostiku može da posluži hematološki nalaz u kome dominira izuzetno izražena leukopenija, odnosno smanjen broj leukocita, što pored kliničke slike  predstavlja najkarakterističniji znak ove bolesti.

Terapija je ista kao i terapija parvoviroze kod pasa i ogleda se u primeni nadoknade tečnosti i elektrolita, upotrebom antibiotika širokog spektra. Najvažniji vid borbe protiv ove bolesti predstavlja vakcinacija koja se obavlja po istom režimu kao i za infekcije izazvane kalici virusom i herpes virusom. Prva vakcinacija se obavlja 8 nedelje, a revakcina 12 nedelje.