Parvovirusna infekcija pasa ili parvovirusni enteritis je akutna i veoma kontagiozna bolest izazvana epiteliotropnim enterovirusom koji spada u grupu parvovirusa. Mesto umnožavanja virusa su epitelne ćelije sluznice tankih creva, zatim ćelije koštane srži i limfatičnih tkiva pri čemu dolazi do nekroze crevnih resica i teške dijareje i leukopenije.

Infekcija nastaje peroralnim putem hranom, vodom i predmetima kontaminiranim fekalijama inficiranih životinja. Od ove bolesti mogu da obole psi svih uzrasta, mada se bolest najčešče javlja kod štenadi starosti od 7 do 20 nedelja, jer su štenad mlađa od 7 nedelja zaštićena maternalnim antitelima.

Klinička slika bolesti zaavisi od imunog statusa jedinke i njenog uzrasta. Bolest se brzo razvija, najpre se javlja gubitak apetita i depresija, a onda veoma brzo dolazi do razvoja težih gastrointestinalnih smetnji, kao što su povraćanje, stalan smrdljiv često krvav proliv. Kao posledica teških proliva dolazi do razvoja dehidracije i hipovolemijskog šoka koji mogu da dovedu do uginuća životinje veoma brzo. Bolest najčešće traje oko 7 dana, pri čemu tok bolesti zavisi od količine izgubljene tečnosti. Bolest se najčešće iskomplikuje sekundarnim bakterijskim infekcijama koje dovode do razvoja endotoksičnog šoka koji je glavni uzrok uginuća životinje.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i kliničke slike, gde imamo visok broj oboljelih životinja, prvenstveno štenadi koja nije vakcinisana i revakcinisana. Patognomoničan klinički simptom je smdrljivi proliv. Takođe, analizom krvi za parvovirozu karakteristična pojava je lekopenija, odnosno smanjen broj leukocita i veoma malo povećanje hematokrita, iako je izražena dehidracija. Za dijagnostiku parvoviroze u ambulantnim uslovima koriste se brzi snep testovi kojima se dokazuju virusni antigeni ili specifična antitela. Terapija u prvom redu obuhvata nadoknadu tečnosti i elektrolita, zatim sistemska primena antibiotika širokog spektra. Najvažniju ulogu za parvovirozu ima preventiva odnosno vakcinacija. Režim vakcinacije je isti kao i za štenećak.

parvoviroza