Polipektomija kod pasa i mačaka

Polipektomija predstavlja hirurško odstranjivanje polipa. U našoj ambulanti odstranjivanje polipa vršimo minimalno invazivnom metodom – endoskopski. Tokom endoskopske procedure, na primer kolonoskopije, polipi se mogu odstraniti forcepsima koji se uvode kroz endoskop. Veći polipi se mogu ukloniti upotrebom omče oko baze polipa, nakon čega se vrši i kauterizacija u cilju sprečavanja krvarenja.

Polip predstavlja abnormalnu masu tkiva koja raste u i iz mukoznih membrana unutar organizma životinje. Polipi imaju potencijal da budu maligni, i stoga u slučaju njihove pojave trebaju da se uklone.

Polipi se najčešće nalaze u debelom crevu, želucu, materici, mokraćnoj bešici i nosnoj šupljini, ali se mogu naći i u ušnim kanalima kao i na bilo kojoj drugoj površini na kojoj se nalazi mukozna sluzokoža (slika 1). Najčešće pojava polipa nije praćena specifičnim simptomima, stoga mogu da ostanu neprimećeni sve do specifičnog dijagnostičkog pregleda pacijenta kao što je kolonoskopija, rinoskopija, gastroskopija itd. Kada se jednom identifikuju u organizmu preporučuje se njihovo uklanjanje. Čak i ukoliko se biopsijom utvrde da su nekancerozni oni uvek imaju potencijal da to postanu ukoliko se ne uklone.

polipektomija0

Slika 1.A i B Polipi u uhu psa C. Polip u kolonu psa D. Polip u nosu psa

Polipektomiju kao endoskopsku proceduru u IVAVET ambulanti vrše stručna lica koje su prošle specijalizovanu obuku i imaju veliko iskustvo u ovoj oblasti.

Nakon uklanjanja polipa iz organizma,šalju se na dalja patohistološka ispitivanja, kako bi se utvrdilo da li u njima postoje kancerozne ili prekancerozne ćelije. Nakon dobijenih rezultata vlasnik pacijenta će biti obavešten i ukoliko se ispostavi da je polip maligne prirode biće pozvan na dalja ispitivanja.

Imajući u vidu da su polipi uglavnom asimptomatski vlasnici moraju da imaju na umu da je povremeno potrebno vršiti opšti zdravstveni pregled svog ljubimca u cilju rane dijagnostike bilo kakvih patoloških promena.

Nazalni polipi kod pasa

Nazalni polipi (slika 1) se odnose na ispupčene roze polipoidne izrasline koje su najčešće benigne prirode, a koje izrastaju iz nosne sluzokože – vlažnog tkiva koje oblaže nos. Simptomi koji nastaju kao posledica razvoja polipa u nosu podsećaju i imitiraju bolesti poput prehlade, ali se ne mogu povući davanjem isključivo antibiotika.

polipektomija1

Slika 1

Simptomi kod pojave nazalnih polipa kod pasa

U zavisnosti od lokacije polipa simptomi mogu da se razlikuju

 1. Nazalna šupljina:
 • Mukozni iscedak
 • Formiranje krasti u nosu
 • Krvarenja iz nosa
 • Obstrukcija prohodnosti nosnih puteva
 1. Maksilarni sinus:
 • Pojava otoka obraza ili ispod oka
 1. polipektomija2

  Slika 2

  Frontalni sinus:

 • Otok u predelu čela
 1. Etmoidalni sinus:
 • Obstrukcija prohodnosti nosnih puteva

Najčešći tipovi benignih polipa u nosnoj šupljini pasa:

 • Nazalni polipi
 • Obrnuti polipi-polipi nalik bradavicama
 • Hemangiomi
 • Osteomi – tumori kostanog tkiva nosa
 • Fibrozna displazija- abnormalan rast koštanog tkiva u nosu
 • Angiofibrom-izraslina koju čine fibrozno tkivo i krvni sudovi

Uzroci nazalnih polipa kod pasa

Ne postoji jasno definisan uzrok koji dovodi do pojave nazalnih benignih polipa u nosnim putevima. Kao mogući etiološki uzroci navode se virusne, bakterijske infekcije kao i hronična inflamacija i otok sluzokože nosa.

polipektomija3

Slika 3

Dijagnostika nazalnih polipa kod pasa

U cilju postavljanja dijagnoze polipa kod pasa oni moraju da se uvedu u anesteziju kako bi veterinar bio u stanju da izvrši detaljan pregled nosnih šupljina. Polipi su najčešće morfološki sjajno crvene, roze ili sive izrasline u predelu nazofarinksa.

U cilju postavljanje dijagnoze u IVA VET ambulanti vršimo rinoskopiju( slika 2), odnosno uvodimo u nosne šupljine fleksibilni endoskop (tanak kabal sa specijalizovanom kamerom, slika 3). Takođe, potrebno je izvršiti biopsiju uzorka (slika 4) kako bi se utvrdila priroda izraslina. Nakon dobijenih patohistoloških rezultata veterinar dalje pristupa određivanju tretmana u cilju izlečenja.

polipektomija4

Slika 4

Terapija nazalnih polipa

Glavni, najsigurniji i najefektivniji tretman nazalnih polipa je njihovo hirurško odstranjivanje (slika 5)

Ovaj hirurški zahvat predstavlja jednostavan i rutinski zahvat.

U našoj ambulanti ova intervencija se izvodi upotrebom odgovarajućih endoskopskih instrumenata.

Od velikog je značaja da se se u potpunosti otklone koren, baza i drška polipa kako bi se prevenirali recidivi.  Nakon hirurškog zahvata biće Vam prepisani odgovarajući  medikamenti, kako bi se sprečila pojava sekundarnih gljivičnih  ili bakterijskih infekcija.

polipektomija5

Slika 5

Imajući u vidu da još uvek nije jasno definisan etiološki prouzrokovač nazalnih polipa ne postoji ni preventiva koja bi mogla da se preporuči.