Ovo oboljenje virusne etiologije i akutnog toka, najčešće od ove bolesti oboljevaju štenad. Uzročnik ovog oboljenja je adenovirus a infekcija nastaje peroralno.

Klinička slika bolesti je praćena različitim simptomima, od blagih simptoma koje prati samo blaga depresija i blago povišena telesna temperatura, do težih oblika koji su praćeni sa jako povišenom telesnom temperaturom, povraćanjem, prolivom, bolnim abodmenom na palpaciju nekada može da dođe i do poremećaja svesti. Bolest se javlja u dva oblika: perakutnom i akutnom obliku. Perakutni oblik je najčešće praćen groznicom, abdominalnim bolovima, pri čemu životinje uginjavaju za 12 do 24 časa od pojave prvih simptoma. Akutni oblika traje od 5 do 9 dana i praćen je povišenom telesnom temperaturom, bolovima u abdomenu, žuticom, uvećanjem regionalnih limfnih čvorova, a nešto kasnije i plavičastim zamućenjem rožnjače na jednom ili oba oka tzv. plavo oko. Dijagnoza se postavlja laboratorijskim analizama krvi i biopsijom jetre. Analizom krvi ustanovljava se smanjen broj leukocita, povećanje aktivnosti enzima jetre ALT, AST i AP.

Terapija zaraznog zapaljenja jetre obuhvata primenu rastvora glukoze i elektrolita, primena vitamina B kompleksa i drugih hepatoprotektiva i primena antibiotika, ako je došlo do razvoja nekih sekundarnih infekcija. Mnogo veći značaj od terapije ima preventiva u vidu redovne vakcinacije pasa u okviru zajedničkog vakcinisanja protiv štenećaka, parvoviroze, leptospiroze i zaraznog zapaljenja jetre. Režim vakcinacije isti je kao i za štenećak i parvovirozu.

rubartova-bolest